Tuvalet tıkanıklığı açma denildiğinde iki tür açma işleminden bahsedebiliriz. Bildiğiniz üzere ülkemizde de iki tür tuvalet yapılmaktadır. Yabancı kültürlerde en çok kullanılan tuvalet türü, Alafranga’dır. Biz de alaturka tuvalet türü daha çok kullanılmaktadır.
Bu başlık altında alaturka tuvaletin tıkanma nedenlerini ve tıkanmaların nasıl giderildiğinden bahsedelim. Diğer konu başlıklarında ise alafranga tuvalet tıkanması ve binalarda meydana gelen tıkanmalar hakkında bilgi vereceğiz.
Alaturka tuvaletler üç parçadan oluşur. Sifon bölümü tuvalette oluşacak kokunun binaya sızmaması görevi görür. S sekindeki boru tuvalet taşının hemen altında yer alır. Deveboynu adı da verilen bu parçanın içerisinde her zaman bir miktar su bulunur. Böylelikle koku oluşumunun önüne geçilmiş olur. Tuvalet taşı ise her iki parçanın da birleştiği noktadır ve tuvaletin yapılabilmesi için güvenli bir alan oluşturur.
Alaturka tuvaletlerde meydana gelen tıkanıklıklar en çok S parçasından kaynaklanır. Bu parçaların çapı 100 milimetredir ve içerisinde her zaman için bir miktar su bulunur. Tuvalete atılmaması gereken parçalardan dolayı boru çapı daralır ve tıkanıklık meydana gelir.
Tıkanıklık olayı hemen meydana gelmez. Tuvalete atılan cisimlerin niteliğine ve boru çapının daralma zamanına göre oluşur.
Genellikle kalabalık olarak ikamet edilen dairelerde tıkanıklık olaylarına daha sık rastlanır. Genel olarak alaturka tuvaletlerdeki tıkanıkların nedenleri, aşağıda sıralanmıştır:
Tuvalet kağıdı yerine suda erimeyen farklı kağıt kullanılması ve bu kağıdın gidere atılması,
Tadilat işlemleri sonrasında, inşaat atıklarının tuvalet deliğine düşürülmesi,
Bebek bezi, iç çamaşırı ya da sert cisimlerin yanlışlıkla tuvalet giderine düşürülmesi ve alınmaması,
Yukarıda sayılan nedenler aslında tuvaletin yanlış kullanımıdır. Yapılan en ciddi hata ise tuvalet giderine sert bir cisim düşürüldüğü zaman giderden gidebileceğinin zannedilmesi ve önemsenmemesidir. Bu durum ilerleyen zamanlarda tuvaletin tıkanmasına yol açar.
Eğer tıkanıklık S giderinde meydana gelmişse, evde kullanılacak bazı yöntemlerle giderilebilir. Mesela askı teli ile S borusundaki cisim çıkarılmaya çalışılabilir.
Merkez tesisat olarak alaturka tuvalet tıkanıklığı açma işlemlerinde kesinlikle pompa kullanılmasını önermiyoruz. Nedeni ise pompa ile cismin daha ileriye itilebileceği ve cismin daha küçük çapta olan boruda tıkanıklığa neden olmasıdır. Bu durumda tuvaletinizi, tıkanıklık giderilene kadar kullanamayabilirsiniz.
Bu konu başlığı altında, yukarıda bahsettiğimiz kimyasal ile tıkanıklık açma konusuna devam edeceğiz. Buradan devam etmemizin nedeni, bina tıkanıklıklarında daha güçlü kimyasalların kullanılmasıdır.
Öncelikle apartmanda tuvalet tıkanması olayına kısaca değinelim istiyoruz. Apartmanda tuvalet tıkanması, birçok dairede meydana gelen tıkanmaların bir sonucudur. Bu yüzden ana giderlerin sıklıkla tıkanmasına şahit olabilirsiniz.
Bina içlerinde 150 milimetre ana gider borusu kullanılır. Ana gider borusuna ise 100 milimetre çapında pimaş borular bağlanır. Aslında bina içerisinde kullanılan tüm boruları pimaş borudur.
Genel olarak apartmanda tuvalet tıkanması, aşağıdaki nedenlerden kaynaklanır:
bu durumun bir sonucu olarak da ilerleyen zamanlarda borularda tıkanıklık görülmesi. Borular zarar gördüğü zaman ezilirler. Sonuç olarak borunun çapı daralır ve tıkanma riski meydana gelebilir. Gelelim apartmanda tuvalet tıkanması giderilmesine. Daha önceden çok güçlü kimyasallar gerektiğini söylemiştik. Ancak şunu baştan belirtelim, kimyasal ne kadar güçlü olursa olsun; taş, oyuncak ve bunun gibi sert cisimleri gidermeye yeterli olmayacaktır. Bu gibi durumlarda Merkez Tesisat uzmanlığından yararlanabilirsiniz.
Evde kullanılabilecek kimyasalların en güçlüsü Manisa-izmir adı verilen kimyasaldır. Suda erimeyen tuvalet kağıtları, iç çamaşırı gibi nesnelerden kaynaklanan tıkanmalarda bu kimyasalı kullanabilirsiniz. Ancak kullanmadan önce mutlaka; koruyucu önlük, maske ve eldiven takmalısınız. Kesinlikle cildinize temas ettirmemeli ve solumamalısınız.
Kimyasalı uyguladığınız alanı yarım saat önceden havalandırmanız gerekir. Gerekli önlemleri aldıktan sonra bir miktar karpiti gidere döküyoruz. Daha sonra 15 dakika ortamı terk edip bekliyoruz. Süre dolduğunda 3 litre kaynar suyu gidere boşaltıyoruz. Bu işlemi birkaç kere tekrarlamamız gerekebilir. Yani gider açılıncaya kadar işlemi tekrar edin.
Tesisatçıların kullandığı kimyasalların daha güçlü olduğunu daha önce söylemiştik. Bu tür kimyasalların gücünü artırmak adına, basınç sağlayan makine ve kaynar su kullanılır.
Merkez tesisat olarak tuvalet tıkanıklıklarını açmakta kullandığımız robotun haznesine kimyasal ekleriz. Daha sonra gider borusuna, robotun spiralli borusunu yerleştiririz. Yüksek basınçla suyu verdiğimizde, kimyasalın da etkisiyle sert cisimler aşınır ve daha küçük parçalara ayrılarak, gider borusundan aşağı doğru gider.
Tuvalet tıkanıklığı açma robotu diyebiliriz ki her türlü tıkanıklığı sorunsuz bir şekilde gidermektedir. Tabi ki her tıkanıklık işleminde kimyasal kullanmamız gerekmez. Kimyasal kullanıp kullanmamaya, tıkanıklığın durumunu kontrol ederek karar veririz.
Tuvalet tıkanıklığı açma başta olmak üzere, her türlü tesisat problemleriniz için Merkez Tesisat web sitesini ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.
lavabo tıkanıklığı açma için bizimle iletişim‘e geçebilirsiniz.